Klik Untuk Besarkan Imej


SK Bukit Petiti sedang mengumpul maklumat bekas murid dan guru SK Bukit Petiti bagi tujuan Pengurusan Alumni. Pohon kerjasama semua bekas murid dan guru mengisi makluman Tuan/Puan.

Pendaftaran Ahli | Lihat Rekod



Klik Gambar Untuk Besarkan


18 Januari 2013

NOTA IT : Penggunaan Photoscape : Buat Picture Page

Baru-baru ni terdapat beberapa soalan dari warga  sekolah tentang cara mudah untuk mengedit gambar. Di sini ada nota tentang penggunaan Aplikasi Photoscape. Ianya merupakan Aplikasi yang sangat berkuasa, mudah  dan yang paling penting ianya percuma. Ini merupakan aplikasi wajib bagi seorang photograpy


Nota ini kredit kepada : http://www.teratakarmo.com




TIPS kali ini adalah bagaimana untuk meminima penggunaan gambar dengan mengabungkan gambar agar ia tidak memberatkan blog korang. Bila bukak jer Software PHOTOSCAPE korang terus pergi kebahagian PAGE. Gambar seperti gambar di atas. Korang tekan jer bahagian PAGE tuhh.

BUAT PILIHAN FRAME DAN SIZE FRAME
PILIH GAMBAR YANG BERKENAN

Selepas bahagian PAGE ditekan korang akan mendapat paparan seperti diatas. Apa yang penting korang pilih corak frame yang korang nak. Kalau korang tahu saiz gambar yang korang nak, korang adjust kat bahagian resize (Sila rujuk gambar). Selepas tuh baru korang DRAG (TARIK) gambar yang korang nak.

KEPUTUSAN SETELAH SELESAI PEMILIHAN GAMBAR

Selepas kerja TARIK MENARIK dan Adjust Saiz Frame berdasar kehendak korang keputusan akan diperolehi seperti gambar diatas. Kalau korang rasa dah cantik dah. Korang Save ke Folder korang. Hanya ini sahaja langkah diperlukan untuk korang menjimatkan ruang dalam Entri korang.

MACAMANA GAMBAR MUKA AKU BOLEH HILANG PULOK.
Diatas adalah hasil dari pengeditan terhadap gambar yang aku berkenan. Kelebihan menggunakan Frame gambar bergabung ni antaranya Jimat Ruang dan ia akan mengurangkan kelembapan muat turun ker muat nak blog korang supaya mudah untuk Visitor blog korang membaca entri korang dengan rasa sejuk hati pasal tak lembab. Itu ajerrr..selamat mencuba.